jump to navigation

Boktips: 8 Bitar på 80-talet 25 oktober 2008

Posted by Mats in Media.
trackback

Så har jag då gjort mitt första inköp från print on demand-förlaget Vulkan.

Det som väckte mitt intresse var att Martin Lindell (till vardags informationsansvarig hos dataspelsbranschen) skrivit en bok om hur det gick till när Bergsala introducerade japanska Nintendos produkter i Sverige och på så sätt banade vägen för en TV-spelskultur som fortfarande bara växer och växer.

Det är en fascinerande historia om några kompisar som startade sin företagarbana i radiobranschen, men snart såg potentialen i elektroniska spel. I början av 80-talet var det Alga som hade rättigheterna till Nintendos första succéprdukt Game & Watch. Alga valde dock att istället satsa på spel från Atari och plötsligt låg fältet öppet för Bergsala. För mig är det ren nostalgi att läsa om Game & Watch. Jag måste ha varit 8-9 år när plötsligt alla ungar i skolan skulle ha ett sådant. Ojoj vad jag tjatade på mina stackars föräldrar. Tjat, tjat, tjat, tjat… Helst ville jag ha Donkey Kong, men fick till slut Mickey and Donald (som skulle delas med mina två syskon). Och som jag spelade. Timme ut och timme in tills jag blev så duktig att jag inte kunde förlora. Men för Bergsala var det i början knepigt att övertyga återförsäljare om att Game & Watch var något att satsa på. Till sist vågade en klockåterförsäljare ta in produkten och succén var ett faktum.

Härlig är också läsningen om hur en av Bergsalas grundare på vinst och förlust sedan åkte till Japan för att på plats försöka övertyga Nintendo om att deras första stationära konsol var något som även skulle kunna fungera i Skandinavien. Nintendo 8-bitars eller NES som den skulle komma att kallas blev med tiden mycket riktigt en rungande succé här hemma, och allt sedan dess har Bergsala haft ensamrätt på Nintendos produkter i Sverige.

Slutet av boken är tillägnad själva spelen till Nintendo 8-bitars. Här presenteras några milstolpar som Zelda, Super Mario och Final fantasy, försäljningsstatistik med mera.

”8 bitar på 80-talet” är en ren historieskrivning baserad på skrivna källor och intervjuer. Och som sådan fungerar den utmärkt. Det är alltså inte tal om någon djupare analys eller kritiskt förhållningssätt. Rent språkligt finns det en del missar i texten med flera syftningsfel, lite ryckig läsning och emellanåt stycken där det inte riktigt framgår hur saker och ting hänger ihop.

På det hela taget är ”8 bitar på 80-talet” ett intressant stycke nutidshistoria, väl värd sitt blygsamma pris på en dryg hundring.

Annonser
%d bloggare gillar detta: