jump to navigation

Seniorspel 5 mars 2008

Posted by Mats in Uncategorized.
Tags:
trackback

Läser i dagens Punkt.se (gratistidning) om svenska spelklanen Old gents. Den består av medelålders män och kvinnor med datorspel som gemensamt intresse. Det är en väldigt glädjande utveckling att spelkulturen nu på allvar börjat spridas över generationsgränserna. För klyftan mellan spelare och icke-spelare är problematisk. Författaren Steven Johnson beskriver det väldigt bra i sin kloka bok ”Everything bad is good for you” – en bok jag kommer att återkomma till i ett senare inlägg. Han lånar ett citat från socionomen Jane Jacobs. Det hon beskriver är 60-talets urbana USA men orden kan direkt appliceras på diskussionen om datorspel:

”People who know well such animated city streets will know how it is. People who do not will always have it a little wrong in their heads – like the old prints of rhinoceroses made from travelers’ descriptions of the rhinoceroses.”

Så hur ser då noshörningen datorspel egentligen ut? Det är någonting som jag tror att vi från folkbibliotekens håll har goda möjligheter att hjälpa till att visa. En gammal tanke jag haft är att man skulle kunna anordna speciella speldagar för seniorer, eller bara allmänna nybörjarspeldagar. Jag tror att den myllrande spelkulturen som är fylld med egna sociala koder och lingo kan verka överväldigande för en nybörjare – särskilt om man dessutom inte är så bevandrad i modern teknik med alla dess specialtermer. Vi kunde avdramatisera, visa och förklara i en inkluderande miljö. Tror bestämt jag får göra slag i saken snart.

Annonser
%d bloggare gillar detta: